Siirry pääsisältöön

Edunvalvonnan voittajat

Edunvalvonnan voittajat

Suomalainen esteetön taksi on saanut runsaasti kansainvälistäkin tunnustusta mm. Euroopan suurimmassa hyötyautonäyttelyssä IAA:ssa Hannoverissa. Suosion takana on turvallisuuden lisäksi ainutlaatuinen monikäyttöisyys. Sama ajoneuvo muuntuu hetkessä eri asiakastarpeisiin – ja tekee sen tyylikkäästi.

Ensi kesänä voimaan tuleva liikennepalvelulaki on sekä vaatinut että mahdollistanut aktiivisen toimialamme edunvalvonnan. Olemme kokeneet, että oman alamme markkinajohtajana edunvalvonnan eturintamassa toimiminen on myös meidän velvollisuutemme. Työtä olemme tehneet Hyöty-neuvottelukunnan, Taksiliiton, Estaxin sekä muiden sidosryhmien kanssa yhteistyössä. Tavoitteemme on ollut löytää kaikkia osapuolia ja koko yhteiskuntaa hyödyttävä lopputulos. Neuvottelupöydissä on tavattu LVM:n, VM:n, Trafin, Kelan, Invalidiliiton ja eduskunnan eri tahoja. Tavallisesti tapaamiset ovat alkaneet tai päättyneet esteettömän auton tarkasteluun, millä on pyritty varmistamaan yhteinen ymmärrys.

Edunvalvonnassa on edetty liikennevaloista toiseen. Ensimmäinen vihreä valo syttyi keväällä 2017, kun LVM aloitti koulu- ja päivähoitokuljetusten kuormitusta koskevan asetuksen säätämisen kohti tieliikennelakia. Se tulee takaamaan koululaispaikat tilatakseissa jatkossakin. Toinen suuri helpotus koettiin loppukesällä 2017, jolloin hallituksen esityksessä isojen esteettömien- ja koulukuljetustaksien 15 000 euron autoverotuki ehdotettiin laajennettavaksi täydeksi autoverottomuudeksi. Lisäksi veron ehdotettiin kuoleentuvan 3 vuodessa. Kolmas vihreä valo syttyi vuodenvaihteessa, kun Kela lopulta hyväksyi 1+6-paikkaiset esteettömät taksit tarjouspyyntöönsä.

Trafin joulukuinen ”shokeeraava” esitys esteettömästä taksista muuttui lausuntojen ja perustelujen jälkeen melko tarkkaan esityksemme mukaiseksi. Asia vahvistui 21.3. Trafin määräyksen myötä – neljäs, kirkkaan vihreä valo on juuri syttynyt. Heinäkuusta alkaen rekisteröidään siis pieniä ja suuria esteettömiä ajoneuvoja.
Viides vihreä valo odottaa vielä syttymistään. Sekin on jo vihertävän keltainen. Pienten, 1+6 hengen esteettömien taksien osalta Eduskunnan liikennevaliokunta on esittänyt, että valtiovarainvaliokunta sisällyttää 1+6 hengen esteettömät ajoneuvot autoverosta vapaisiin ajoneuvoihin.

Kaiken tämän jälkeen toivon, että me kaikki saamme vähintään kohtuulliset toimintaedellytykset jatkolle ja voimme suunnata katseemme melko luottavaisesti hieman pidemmälle.

Yhteistyöterveisin
Ari Jonasson

 

Lue myös

Suomen ensimmäinen esteetön eSprinter taksiliikenteeseen

Carsportin haastattelussa City Taksi Jeppiksen yrittäjä Daniel Sundqvist. Yritys on juuri ottanut käyttöönsä Suomen ensimmäisen esteettömän eSprinter GL VIP -taksin.

Lue lisää

Toimitusjohtajan katsaus

Carsport Design palasi kasvu-uralle poikkeusvuosien jälkeen – tuotantomäärät nousivat 50% Vuosien 2020-2022 poikkeusoloille pystyttiin heittämään hyvästit viimein viime vuoden toisella neljänneksellä kun autotehtaiden

Lue lisää